יועץ בנייה ירוקה עבור מפעלי תעשייה

בנייה ירוקה ומפעלי תעשייה

תקן 5281 של מכון התקנים הוא התקן המגדיר בישראל את הדרישות עבור בנייה ירוקה או כפי שהוא מכונה בתקן עצמו – בנייה בת קיימה. התקן מחייב קבלנים ויזמים לבנות באופן שנחשב ידידותי יותר לסביבה, לחסוך באנרגיה ובמים, ומעודד מיחזור, שכן כיום הוא מוגדר כתנאי מחייב לקבלת היתר בניה בחלק מהרשויות המקומיות בישראל.

לאילו מבנים תקן בנייה ירוקה מתייחס?

תקן בנייה ירוקה הוא תקן של מאות עמודים. הוא כולל סעיפים ייעודים לסוגים שונים של מבנים: בנייני מגורים, בנייני משרדים ומסחר (מעטפת ופנים), מוסדות חינוך ובריאות, בתי מלון, בנייני תעשייה, ובניינים שאינם מבני מגורים.

לאחר שבמהלך שנת 2020 אושרו תקנות המחייבות בניית מבנים חדשים על פי תקן בנייה ירוקה (ת"י 5281, ותקנות התכנון והבנייה (תכן הבנייה) (בנייה בת-קיימה), התש"ף-2020). במרץ 2022 נכנסה לתוקף הפעימה הראשונה של התקן כחלק מהליך רישוי ובניה. ברשויות מקומיות השייכות לפורום ה-15 הוא הפך לשלב מחייב בהוצאת היתר בניה עבור כל בנייה חדשה בשטחן, ורשויות נוספות בחרו לאמץ אותו גם כן.

איך ניקוד בניה ירוקה עובד?

התקן מגדיר מדדים לבנייה ירוקה על פני תשעה תחומים: ▪️ אנרגיה  ▪️ קרקע ▪️ מים ▪️ חומרי בניין ▪️ בריאות ורווחת המשתמשים ▪️ פסולת ▪️ תחבורה ▪️ ניהול אתר הבנייה ▪️ חדשנות

כל תחום כולל תתי נושאים ואת הדרישות המפורטות המזכות בציון. הבניין יזכה להגדרת "בניין ירוק" במידה וישיג את הציון המינימלי הנדרש בכל אחד התחומים. ישנם גם סעיפים צבירה המאפשרים לקבל נקודות נוספות עבור פעולות המקטינות את החתימה הסביבתית של המבנה.

מספר הנקודות שנצבר יגדיר את מספר כוכבי האיכות של המבנה:

  • 55-64 נקודות – 1 כוכב
  • 65-74 נקודות – 2 כוכבים
  • 75-82 נקודות – 3 כוכבים
  • 83-89 נקודות – 4 כוכבים
  • מעל 90 נקודות – 5 כוכבים
יועץ בנייה ירוקה עבור מפעלי תעשייה

למרות שאין כיום הסמכה בחוק עבור יועצי סביבה, הסיכוי לקבל ציון עובר בבדיקת המעבדה בהגשה עצמאית נמוך.

כיוון שעלות הבדיקה יכולה להגיע לעשרות אלפי שקלים, מומלץ להסתייע בעזרתו של יועץ בנייה ירוקה כדי להגדיל את הסיכויים לקבל את האישור.

בנייני תעשייה ועמידה בתקן בנייה ירוקה

בתקן ת"י 5281 יש שני סעיפים המתייחסים לתעשייה:  

  • סעיף 9.1 – דרישות לבנייני תעשיה: מתייחס לדרישות בנייה ירוקה בהם נדרשים מפעלי תעשייה חדשים לעמוד.
  • סעיף 9.2 – דרישות למתחמי תעשייה קיימים: סעיף זה מתייחס למתחמים החולקים תשתיות פיזיות, משאבים או מערכות ומקיימים קשרים תפעוליים בין הבניינים במתחם שמתקיימת בהם פעילות תעשייתית – ייצור, אחסון, מלאכה או שילוב שלהם.

נכון למועד הפעימה הראשונה, התקנות מגדירות כי הנחיות מפורטות עבור בנייה ירוקה לבנייני תעשייה יינתנו בהמשך ובינתיים המפעלים נדרשים לעמוד בתנאי של כוכב יחיד כדי לקבל את ההיתר. אבל מפעלים שנמצאים בתהליך הוצאת רישיון עסק, ליגליזציה של היתר בניה, או מעוניינים לבצע שיפוץ במתחם עלולים למצוא את עצמם עומדים מול דרישה שאין להם יכולת לעמוד בה.

תקן בניה ירוקה מייקר את עלויות הבניה ב-5% בממוצע. זוהי דרישה יקרה עבור מפעל קיים שרק רוצה לחדש רישיון עסק או לבצע ליגליציה של היתר הבניה שלו. על עלויות אלו מתווספים שעות של התרוצצות בירוקרטית בטיפול בנושא, הזמן שבו המפעל אינו פעיל לאור השיפוץ, ובדיקות המעבדה שעלותן עשרות אלפי שקלים. אבל כל אלו בטלים בשישים – כי אם המפעל לא יעבור את הבדיקה – יימנע ממנו רישיון העסק או היתר הבניה.

כך למשל, מפעל למחזור פסולת בניין מצא את עצמו עומד מול דרישה לצבור כוכב אחד על מנת לקבל היתר לבנייתו. מחזור פסולת הבניין במפעל זה עתידה לתת נקודות ירוקות לכל בניין שיקום ברדיוס הקרוב לו, אך המפעל עצמו התקשה לצבור מספיק נקודות כדי לעמוד בדרישת הסף. המפעל פנה אל יועץ בניה ירוקה שעובד עם משרדנו. הוא הציג את האבסורד שבדבר לרשות המקומית וזכה לפטור מדרישה זו.

משרדנו עובד בשיתוף עם יועץ בניה ירוקה הבקיא בתהליכי רישוי ובניה והיתרי בניה. אנו מסייעים למפעלים לחסוך עלויות תוך מיקסום הניקוד, צמצום הדרישות ובמידת האפשר גם השגת פטור מהדרישה לעמידה בתקן בנייה ירוקה עבור מפעלים.

על מנת שנוכל לתת לך את הטיפול המקצועי ביותר, נשמח לקבל ממך את המסמכים הנוגעים להיתר הבנייה אותם ניתן לצרף לטופס צור קשר.

אולי יעניין אותך לקרוא גם על:

  1. הוצאת רישיון עסק לפי תקנות רישוי עסקים
  2. חיובי ארנונה למפעלי תעשייה
  3. הנחות ארנונה לתעשייה
דילוג לתוכן

    צור איתנו קשר:



    צרפו מסמך לבחירתכם: