ליטיגציה
ליטיגציה, או ייצוג בבתי משפט הם אולי האסוציאציה המקושרת ביותר עם עורכי דין, הודות לסרטים וסדרות. חיפוש המושג "ליטיגטור" יוביל לתוצאות רבות המספרות על תפקידו הדרמתי של עורך הדין המייצג, על תפקידו כשחקן, כדמגוג והביטחון העצמי הרב הנדרש לשם עמידה בבית המשפט.
דמותו הכריזמתית של עורך דין ליטיגציה הטוען בלהט ובשכנוע אל מול השופט, וסוחף אותו עד לזכייה במשפט, היוו בסיס לדרמות משפטיות רבות בכל זירות המדיה. אבל עוד לפני שנכתבה מילה אחת או נאמרה בחלל אולם הדיונים, על הליטיגטור לבצע עבודה יסודית, ארוכה ומורכבת כדי שכשיגיע היום והוא יטען בפני השופט- יהיו בפיו דברי טעם ובית המשפט יהא קשוב לו.
מהי ליטיגציה?
תפקידם של ליטיגטורים מתחיל בעבודה רבת שעות בין כותלי המשרד, הכוללת לימוד מעמיק עד לשליטה מוחלטת בכל העובדות והמצב המשפטי, עוד טרם שהוציא מילה אחת בבית המשפט.
אחד השלבים החשובים בעבודת ליטיגציה מתבצע בפגישה עם הלקוח: הסיפור מנקודת המבט של הלקוח לרוב אינו מיתרגם באופן ישיר לסיפור המשפטי. ולמה הכוונה? העולם בו אנו חיים, מושגי הסבל, העוולות והצדק, לרוב אינם יכולים לעבור כמות שהם לאולם בית המשפט.
יש "לתרגם" את הסיפור האישי של הלקוח למושגים משפטיים: עילות וסעדים. מה אנו תובעים ("הסעד")? איך נצדיק את התביעה המבוקשת ("העילות")? ואיך נשכנע את השופט שאנו אלו שצריכים לזכות במשפט ולא הצד שמנגד? חשובה לא פחות (אך מעולם לא נראתה בסדרה משפטית) היא ההתלבטות החשובה – לאיזה בית משפט עלינו ללכת?
הטיעונים האוטומטיים וההגיוניים שמשרתים אותנו ביום יום, אינם יכולים לשרת אותנו בהליך המשפטי. מושג הצדק לא תמיד חופף לזכויות החוקיות שלנו. על עו"ד ליטיגציה לכתוב את ההצדקות המשפטיות שיובילו את השופט לתת ללקוח את מבוקשו. מדובר על לא פחות מפיצוח של הקייס המשפטי- ההבנה מהו, ואיך אנו בונים את הסיפור בהתאמה לזירת המשפט.
מאפייניהם של ליטיגטורים מובילים ואיכותיים
אומנות הליטיגציה כוללת לא רק את אומנות הדיבור וההצגה, אלא גם את היכולת לתחקר את הלקוח ולאסוף את המידע המלא, גם אם הוא לא נמסר לנו מיוזמת הלקוח. זאת כדי שלא יישמט פרט מעיני הליטיגטור, שעלול להפתיע אותו חלילה בשלבים של התדיינות משפטית בבית המשפט ויגרום לקריסת התיק.
אין היתכנות להצלחה בבית המשפט בלי למידה מעמיקה שקדמה לו, שכן במסגרת עבודת ליטיגציה עלולים להתגלות מכשלות וחסמים סמויים שרק לימוד מעמיק של התיק והתכוננות להם מראש יכולים לפתור:
התיישנות- במקרה שמדובר על מעשה שאירע לפני זמן רב, יש לבדוק אם חלה התיישנות, ובמידה וכן לבדוק אם ניתן להצדיקה. במקרה כזה יש כבר בעת הפניה הראשונה לבית המשפט לשתול בכתב הביעה את הבסיס הנדרש כדי שיוכל לשמש אותנו לאחר מכן במקרה והצד השני יטען להתיישנות.
- הדין המצוי- שליטה מוחלטת בסעיפי החוק ובפסקי דין קודמים היא הכרחית. עריכת מחקר משפטי עדכני היא שלב אינטגרלי מעריכת כתב תביעה מנצח, ומה שמלמד על איכותם של ליטיגטורים מובילים.
הופעה וייצוג בבית המשפט ע"י עורך דין ליטיגציה
לאחר שלב הלמידה ושליטה בעל פה בכל סוגיות התיק, מגיע השלב המזוהה כל כך עם ליטיגציה. אכן, כמו שנכתב רבות, כריזמה, שפה רהוטה, יכולת וורבלית, אילתור ועמידה מול קהל הן תכונות חשובות להצלחה בליטיגציה.
לא משנה כמה יתכונן עורך דין ליטיגציה לדברים שיאמר בפני בית המשפט, יהיו מצבים בהם הדיון יסטה לכיוון אחר לגמרי מהמתוכנן ועורך הדין הליטיגטור יידרש לענות ולהשיב על שאלות אליהן לא התכונן מראש. אי אפשר לצפות ב 100% מהמקרים את תגובת השופט היושב על הדוכן. לכן נדרשת יכולת אילתור וקור רוח על מנת להגיב בצורה מקצועית, שוטפת ומשכנעת.
מעבר לאישיות כריזמתית וניסיון בהופעות בבית המשפט, שוב, יש לייחס חלק חשוב מההצלחה לשליטה בפרטי התיק והפסיקה הקודמת, בידיעת לשון החוק על בוריה, ובגישה מכבדת ואצילית הן למותב היושב בתיק והן לצד השני. הגישה המכבדת תגרור לרוב יחס דומה והערכה עמוקה של הנוכחים באולם לאושיה המשפטית העומדת מולם, ותייצר הקשבה אמיתי למסר שבפיה.
בחירה אסטרטגית של הערכאה וההליך
"בית משפט" הוא מושג כללי ויש אפשרויות רבות לבחירת הערכאה בה יידרש ייצוג משפטי ללקוח. יש מספר עצום של ערכאות משפטיות, חלקן ייחודיות לנושא הספציפי. למשל, על גביית ארנונה יש לגשת לוועדת ערר (ובשלב ראשון להגיש השגה). לפעמים בארנונה יש לגשת לבית המשפט לעניינים מנהליים.
על תביעה נגד רשות יש להגיש עתירה אבל האם לערכאת מחוזי בשבתו כבימ"ש לעניינים מינהליים או לבג"ץ? לפעמים מדובר התיק מגיע לפתחו של הליטגטור כשהוא בשלב הערעור על הכרעה שהיא לפעמים של בית משפט אזרחי ולעיתים של בימ"ש שלום.
על כל אלה יש להוסיף גם בחירה איזה סוג של הליך יש לנקוט, לעתים סיפורו של הלקוח יספק עילה שניתן להגיש בכמה אופנים שונים. בחירה בין תביעה רגילה לבין תביעה בסדר דין מהיר תוכל לחסוך זמן יקר של הלקוח אך יחד עם זאת תגביל את הסכום אותו ניתן לתבוע, תביעה בהמרצת פתיחה תבטיח חשיפה של כל כלפי הצדדים מראש אך גם כאן תהיה הגבלה מה ניתן לבקש כסעד מביהמ"ש.
אם התחושה מבלבלת את הקורא המצוי, התנחמו בכך שעורכי דין רבים טועים בבחירת הערכאה הנכונה ובה. זהו בדיוק המקום בו ניתן לברור בין ליטיגטורים שונים ואיכויותיהם.
ליטיגציה אזרחית, מסחרית ומנהלית במשרד עו"ד נועה טלבי
התמחותה של עו"ד נועה טלבי בבית המשפט המחוזי בתל אביב סיפקה לה היכרות עם תפקיד השופט במערכת המשפט הישראלית, הבנה של עומס התיקים עמו מתמודד כל שופט והתמצאות במזכירויות הגדושות בקהל רב. ניסיונה הרב כעורכת דין בתיקי ליטיגציה, בוררות וגישור רבים מסייעים לה לנהל את ההליך באופן המיטבי, המקצועי ולמקסם את סיכויי ההצלחה עבור הלקוח.
אסטרטגיות ליטיגציה מנהלית
למשרדנו ניסיון ענף בתחומי ליטיגציה מנהלית ואזרחית והיכרות עם המשפט המנהלי וערכאותיו, ובכך יש לנו יתרון מובהק בבחירת הערכאה המיטבית עבור הלקוח.
דוגמה מובהקת היא ניסיוננו הענף בתחום של ליטיגציה מנהלית. ניסיון אשר מאפשר לנו בבואנו לתקוף החלטה של רשות לבחון כל תיק המגיע לפתחנו לפי פוטנציאל הביקורת השיפוטית שתיושם כלפיו (כלומר, עד כמה ביהמ"ש יהיה מוכן להתערב בהחלטה שלקחה הרשות). כך אנו יוצרים אסטרטגיה המסייעת לנו להגדיל את סיכויי ההצלחה של הלקוח לשנות או לבטל את ההחלטה.
כפועל יוצא מאסטרטגיה זו נגזור תשובות לשאלות כמו – באילו הליכים כדאי לנקוט ובאילו ערכאות? והאם כדאי לפנות לרשות ישירות לצורך סיום המחלוקת, בדרך שעוקפת את הערכאה השיפוטית? ה
הודות לאסטרטגיות הליטיגציה המנהלית של משרדנו, 88% מתיקי המשרד שהגיעו לסיום הסתיימו בתוצאת ניצחון עבור לקוחותינו. בליטיגציה מנהלית, ניצחון הוא לאו דווקא פסק דין מול הרשות, אלא פתרון אמיתי לבעייתו של הלקוח לטווח הארוך.
על אף יכולותינו הליטיגטוריות, במקרים מסוימים בחרנו שלא לפנות לאפיק של עתירה מול הרשות אלא להשתמש בכלי ייחודי שיצרנו בדמות חוות דעת משפטית, שיוצר שיח ישיר עם הרשות ומעניק ללקוח פתרון מהיר, יעיל ויסודי יותר לבעייתו.
תחומי הייצוג במשרדנו
מתוך הכרה באחריות הכבדה המוטלת על כתפי עורך הדין המייצג והקפדה על מיומנות מקצועית גבוהה, משרד עורכות דין נועה טלבי בוחר שלא לקחת תיקי ליטיגציה בתחומים בהם אין לו היכרות מעמיקה, כדוגמת דיני אישות, אלא בוחר לייצג בתחומים בהם יש לו ניסיון רב-שנים – ליטיגציה אזרחית, מנהלית, מסחרית ותאגידית. זאת מתוך הבנה כי בסופו של יום אנו עוסקים בדיני נפשות ולעתים חיים שלמים תלויים בתוצאות ההליך המשפטי.