רישיון עסק

רישוי עסקים: מדריך הוצאת רישיון עסק

ניווט מהיר:

מי צריך רישיון עסק?

בישראל ישנם מאות אלפי עסקים אשר מחויבים בהוצאת רישיון עסק על-מנת שיוכלו לפעול כדין. על אף זאת, הדרך לדעת אם עסק טעון רישוי או לא, אינה פשוטה. ככלל עסק אינו צריך רישיון עסק אלא אם כן הוא מנוי ברשימת העסקים אותם מונה צו רישוי עסקים (עסקים טעוני רישוי), תשע"ג-2013.

צו רישוי עסקים מגדיר 10 קטגוריות מרכזיות של עסקים טעוני רישוי בתחומים הבאים:

  1. מזון
  2. מים ופסולת
  3. חקלאות ובעלי חיים
  4. בריאות, קוסמטיקה ורוקחות
  5. דלק ואנרגיה
  6. רכב ותחבורה
  7. תעשייה, מלאכה, מחצבים וכימיה
  8. נופש, ספורט ועינוג ציבורי
  9. שירותי שמירה ואבטחה, נשק ותחמושת
  10. מסחר ושונות

להרחבה בנושא: איך קוראים את צו רישוי עסקים? >>

מתי צריך להוציא רישיון עסק?

הצו עצמו לא תמיד חד משמעי ובעלי עסק רבים מתלבטים האם עליהם ליזום בדיקה ולשאול האם עסקם מחוייב ברישיון עסק כדי לפעול. החשש הוא שעצם הפנייה לרשות היא זו שתעורר את הרשות לדרוש מהם רישיון עסק בזמן שאולי יכלו להימנע מההליך הביורוקרטי המסובך.

הדרך הבטוחה ביותר לדעת האם עסק זקוק לרישיון עסק כדי לפעול באופן חוקי, היא לפנות למחלקת רישוי עסקים ברשות המקומית בה נמצא הנכס שבו אמור להתקיים העסק, לתאר את הפעילות העסקית הצפויה, ולקבל הנחייה ברורה (עדיף בכתב) האם העסק טעון רישיון אם לאו, ואם כן- איזה סוג רישיון צריך להוציא?

בעת פתיחת עסק חדש יש לבצע בדיקה ראשונית זו ללא עוררין. אולם חשוב לדעת כי בעת מכירת העסק לבעלים חדשים, אין הרישיון הקיים עובר אוטומטית לבעל העסק החדש ויש לגשת למחלקת רישוי עסקים ברשות המקומית ולברר מה הפרוצדורה הנדרשת להעברת הרישיון. מדובר על פרוצדורה מקוצרת והרשות המקומית תנפיק רישיון עסק לבעלים החדש. להרחבה בנושא: תהליך הוצאת רישיון עסק >>

מי פטור מרישיון עסק?

על אף מאות העסקים טעוני הרישיון, ישנם עסקים רבים שהחוק אינו דורש רישיון עסק עבור פעילותם. כך למשל, בעלי מקצועות חופשיים אינם נדרשים ברישיון עסק כדי להפעיל משרד או קליניקה לקבלת לקוחות- עורכי דין, רופאים, אדריכלים וכדומה. עם זאת, אלו מקצועות דורשי רישוי שקיימת חובה להוציא רישיון על מנת לעסוק בהם.

כמו כן חנויות לממכר ביגוד, נעליים, תכשיטים ולמעשה כל מה שאינו כולל מזון או ציוד מסוכן, לא טעון רישיון עסק כל זמן שמדובר על שטח חנות הקטן מ- 800 מ"ר. גם משרדים שונים לחברות המעסיקות מתכנתים, נותני שירות, פקידים ועוד- אינם טעוני רישוי.

אולם שימו לב! על מנת לנהל עסקים אלו כחוק בנכס בו הם משתמשים, נדרש היתר בניה כחוק, ובו סוג שימוש התואם את פעילות החברה. לדוגמה- ניהול משרד רואי חשבון בדירת מגורים לא מהווה עבירה על חוק רישוי עסקים אולם כן מהווה עבירה על חוק התכנון והבניה, שכן ההיתר למבנה בו שוכן המשרד מיועד למגורים. במצב כזה יש לשנות את השימוש בהיתר ("שימוש חורג") או לבצע שינוי ייעוד של הנכס. אחרת, חשוף המשתמש בנכס לכתב אישום בגין עבירת בניה.

להרחבה בנושא: תצהיר אי צורך ברישיון עסק עבור ספק משרד הביטחון

למה בכלל מעניין אותי האם אני צריך רישיון

לצד העובדה שניהול עסק ללא רישיון היא עבירה פלילית, ישנה בעיה נוספת – בעיית חוסר האחידות, שמחייבת בעלי עסקים להתעניין באופן אקטיבי האם העסק שלהם טעון רישוי ברשות המקומית בה הם פועלים.

רישיון עסק תלוי באישורים מגורמי רישוי שונים, שמציבים דרישות שונות במחוזות שונים לעסקים זהים לחלוטין

  • המשרד לאיכות הסביבה: שמירה על הסביבה באמצעות שמירה על העסק וסביבתו נקיים ממפגעים ומטרדים. 
  • המשטרה: הקטנת הסיכוי לשוד או התפרצות לעסק, ומניעת סכנה לשלום הציבור.
  • משרד העבודה: שמירה על בטיחות העובדים בעסק ובסביבתו מפני מפגעים שונים.
  • משרד הבריאות: שמירה על תנאי התברואה ועל מקורות מים נטולי זיהום, מניעת התפרצות מחלות בעלי חיים ועל בריאות הציבור.
  • הוועדה המקומית לתכנון ובנייה: קיום תכליות דיני התכנון והבנייה.
  • כיבוי אש: מניעת שריפות וקיום דיני כבאות.

לעתים גם הרשות המקומית מתקשה ליישם סטנדרט אחיד לעסקים הפועלים בגבולותיה עקב שלל סיבות שונות כגון: שינויי מדיניות, אילוצים בטיחותיים, קשיים הנובעים מתחום התכנון ובנייה וכיו"ב.

חוסר האחידות בדרישות להוצאת רישיון עסק הביאה למצבים לא סבירים בהם למשל, לרשת מסעדות יש שני סניפים בערים שונות, ולכל אחד מהסניפים הוצבו דרישות שונות כתנאי לרישיון העסק. מצב זה לא מאפשר לעסק לתכנן את הוצאותיו ולוחות הזמנים שלו ומשפיע לרעה על יכולת התכנון, התזרים הכספי, ולעיתים אף על היכולת להתנהל באופן חוקי.

נוסף על כך הביורוקרטיה הכרוכה בהוצאת רישיון עסק ידועה לשמצה, ועסקים המעוניינים בזירוז התהליך המתיש נאלצים לשכור חברות או אנשי מקצוע המסוגלים להקדיש לה את השעות והימים הארוכים הנדרשים לשם כך.

להרחבה בנושא: חוק רישוי עסקים – מטרות, גורמים מאשרים וניסיונות התייעלות >>

לאורך השנים קמו חברות פרטיות שמתמחות בפרוצדורה של הוצאת רישיונות העסק. בכל הנוגע להיבטים אלו, אשר אינם משפטיים, משרדנו עובד באופן צמוד עם ספקים חיצוניים. 

אם יש לך צורך בסיוע בהגשת המסמכים, הכנת מפה מצבית, תכנית עסק, ייעוץ עם אדריכל וכיו"ב – ניתן לפנות למשרדנו ואנו ננסה לסייע במציאת פתרון עם ספק חיצוני מומלץ.  

נועה טלבי – מובילת שינוי בתחום רישוי עסקים

כמשרד עו"ד רישוי עסקים מוביל, העוסק בייעוץ לעסקים בנושאי רישוי עסקים ורישיונות עסק, שמנו לנו כערך לקדם את תחום רישוי העסקים בישראל.

נועה טלבי חברה בוועדת רישוי עסקים של לשכת עורכי הדין, ומקדמת פתרונות ושינויים בחקיקה וביישום מול משרדי ממשלה, מול הגורמים המאשרים בצו רישוי עסקים (כיבוי אש, המשרד להגנת הסביבה, משרד הבריאות, איגוד ערים, משטרה ועוד), רשות האסדרה, ומול הרשות המקומית.

על מנת לתת לך את הטיפול המקצועי ביותר, נשמח לקבל עם פנייתך את המסמכים הבסיסיים הנוגעים לרישוי עסקך ולבעיה שנתקלת בה.


דילוג לתוכן

    צור איתנו קשר:



    צרפו מסמך לבחירתכם: